Recepten

Deze heester afkomstig uit China staat bekend om zijn vroeg bloeiende bloemen enlekker geurende appeltjes.De struik word veel aangeplant in parken en plantsoenen,omdat ze vroeg bloeit en bijna niet gesnoeid moet worden. De beenharde appeltjeskan je verwerken tot jam, gelei, confituur, en zelfs likeur. Pluk de vruchtjes ervoorzichtig af, zodat ze niet beschadigen. De sierkwee-vruchtjes kunnen op dezelfdemanier gebruikt worden als Kweeperen.
Membrillo
Voorbereidingstijd:
20 minuten
Kooktijd:
90 minuten
Ingrediënten
In iedere Spaanse supermarkt verkopen ze deze ingekookte kweepeerpasta. Deklassieke Spaanse combinatie is Membrillo con Manchego, een harde schapenkaas. Ditis in vele tapas restaurants in Spanje te krijgen.
Bij ons moet je er flink naar zoeken. Zelf maken is dus beter. Lees wel even dewaarschuwing onderaan het recept. Het kan gemeen spetteren maar dat is het wélwaard! Bereiding
Veeg het dons van de kweeperen. Snijd ze in de lengte in kwarten, dit is handig om
straks de klokhuizen eenvoudig te kunnen verwijderen. Verwijder alvast steel en
kroontje. Kook ze totdat ze gaar zijn en je er met een vork makkelijk in kunt prikken.
Laat het geheel afkoelen. Haal de vruchten uit de pan en verwijder de klokhuizen. Van
het overgebleven vocht kun je goede gelei maken. Pureer het vruchtvlees. Hier zijn 2
manieren voor: de keukenmachine of de groentemolen. Het mooiste resultaat krijg je
met de groentemolen. Dit kost wel meer tijd.
Weeg de vruchtenmoes en voeg een gelijke hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in
een pan met een dikke bodem. Een zware koperen jampan of een braadpan is zeergeschikt.
Kook het geheel totdat het een zeer stevige massa is die gemakkelijk van de bodemvan de pan loslaat. Tijdens het roeren moet de massa niet meer teruglopen naar debodem van de pan. Dit is zwaar werk en duurt zeker een half uur. De massa gaat alshet ware ploppen en hier is het zaak om handen en armen goed te beschermen. Jekeuken trouwens ook want bij mij zat het tot op het plafond!Stort de ingedikte massa in een bakblik of een vorm naar keuze. Na het afkoelenmoet de massa stevig zijn en niet plakken. Als dat niet het geval is dan moet de massaopnieuw verder ingekookt worden. Snijd er vormen van zoals blokjes of tegeltjes enbestrooi ze met suiker en laat ze nog wat verder indrogen.
Klassiek is het bewaren van het kweepeersnoep in spanen (houten) doosjes metlaurierbladen ertussen. Bewaar ze in ieder geval goed afgesloten op een droge plaats.
Serveertips
In Spanje krijg je traditioneel bij een stuk Manchego (schapenkaas) een plakje Carne
de membrillo. Het is ook heerlijk bij belegen of oude kaas, geitenkaas, stevige paté en
rauwe ham en natuurlijk gewoon op brood.
Ingrediënten voor kweegelei:
2 kg kweeperen,2 liter water,1 kg suiker (of 2 kg)Citroensap ofwel 2 zakjes PecPlus Nodige materialen om kweegelei te maken:
Ruime (brede) kookpothouten lepel om te roerenZeef/ vergiet ofwel neteldoekPropere, (kleine) glazen potten met schroefdekselScherp keukenmes en eventueel dunschillerTrechterPollepel Bereiding van deze lekkere kweegelei:
Recept voor "Kweegelei gemaakt met de normale hoeveelheid suiker" (1 liter kweesap+ 1kg suiker) De kweevruchten zijn citroengeel en donzig behaard bij rijpheid. Rijpe kweevruchtenhebben een aangename geur en de kweepitten zijn bruin. (Uit de kweepitten kan eengeneeskundige huidzalf gemaakt worden).
Wrijf de dons van de kweevruchten met een proper doek.
Was de kweevruchten met koud water.
Snij de keiharde kweevruchten in stukken zonder te pitten te beschadigen. Verdeelde stukken in kleinere stukjes (kwartjes) verdelen en doe ze in een ruime kom. Zet dekweevruchtenstukjes volledig onder met koud water. Het water moet boven dekweestukjes staan.
Laat de kweestukken op een zacht vuur gaar (mals) koken. Hoe langer de kweestukken
koken, des te roder of bruiner zal de gelei zijn. U kan ook wat rode herfstframbozen
bijvoegen, zodat de rode kleur sneller komt.
Na ongeveer 1/2 uur (of 1,30 uur) zachtjes koken zouden de kweevruchten goed mals
moeten zijn.
Giet alles af in een zeef/ vergiet/ neteldoek. Bij voorkeur niet aanduwen of wringen,want dan wordt het kweesap troebel. Het verkregen kweeperensap (+ citroensap) kanje inkoken met suiker (vb. 1 liter sap + sap van enkele citroenen en 1 kg suiker).
De kweegelei in propere bokalen gieten en afdekken met cellofaanfolie of met eenschroefdeksel.
Bij gebruik van cellofaan, zal de kweegelei wat uitdrogen en zodoende nog dikkerworden.
Blauwe Bes – Aardbeien taart.
Taartdeeg:115 gram koude boter185 gram witte tarwebloem2 el suiker1/4 tl zout1 groot ei1,5 el ijskoud waterdroge rijst of gedroogde bonen(U kunt ook een gekochte vaste bodem gebruiken.) Vulling:300 gram blauwe bessen (of 550 gram blauwe bessen in plaats van blauwe bessen enaardbeien)250 gram aardbeien250 gram mascarpone75 ml slagroom60 gram suiker2 el aardbeienjam2 el Marachino (of andere likeur van donkere bessen, u kunt hiervoor ook de likeurgebruiken uit onze recepten) Voor de taartbodem de boter in kleine klontjes (2 cm2) snijden. Meng bloem, suikeren zout in een kom. Voeg de boter toe en snij met twee messen totdat de botergebonden is met het mengsel van bloem en suiker. Meng daarna (met de hand) tot hetgeheel lijkt op grove broodkruimels met kleine klontjes. Splits het eigeel van het eiwiten meng het eigeel met het ijswater. Verdeel dit mengsel beetje bij beetje over hetdeeg en meng met een vork tot het ei is opgezogen. Maak daarna voorzichtig eengrote bal van het deeg. Bestrooi het aanrecht of een plank met bloem en verdeel dedeegbal (vanwege de grootte) in vieren. Kneed ieder deel nog eens goed door met uwhandpalm zodat alle ingrediënten helemaal zijn vermengd. Voeg de vier deegballenvervolgens weer samen en maak er een ronde plak van. Verpak het deeg in plasticfolieen leg het ten minste een uur in de koelkast. Rol het deeg uit met een deegroller opeen met bloem bestrooide ondergrond tot het een dikte heeft van zo 'n drie, viermillimeter. Met het mengsel kunt U een taartvorm bedekken met een diameter van 26cm. (1/3 van het deeg is voldoende voor een taartvorm van 14 cm) Gebruik eentaartvorm met een verwijderbare bodem. Zorg dat het uitgerolde deeg een paarcentimeter hoger is dan de taartvorm. Leg het deeg over de vorm en duw het aan deranden goed vast. Het deel van het deeg dat over de rand van de vorm valt, omvouwenen aanduwen zodat de rand van de taart extra dik en stevig wordt. Prik met een vorkgaatjes in de bodem. Verpak de taartbodem in plasticfolie en laat deze in de koelkastin ongeveer een halfuur weer hard worden. De oven voorverwarmen tot 190 °C. Bedekhet deeg met aluminiumfolie en vul de taartvorm daarna met speciale taartgewichtenzodat hij 'blind' kan worden gebakken. U kunt ook rijst of gedroogde bonengebruiken. Bak de taartbodem ongeveer 25 min. Haal de vulling en de aluminiumfolieeraf en laat de taartbodem nog 10 tot 15 minuten bakken of totdat deze goudbruinwordt. Haal de taartbodem uit de oven en laat deze helemaal afkoelen voordat U devulling toevoegt. Snijdt de aardbeien in vieren en meng ze met de blauwe bessen.
Verwarm de aardbeienjam met de likeur in een kleine pan. Laat het geheel inkoken toter ongeveer 3 el's over zijn. Giet dit meteen over de vruchten en meng het geheelvoorzichtig. Laat het afkoelen. Voor de vulling mengt U de mascarpone, slagroom ensuiker met een mixer totdat het mengsel stijf is. Vul de taartbodem met hetmascarponemengsel. Verdeel de vruchten over de taart. Het beste is de taart tweeuur voor het serveren af te maken en te koelen. Haal de taart ongeveer een kwartiervoor consumptie uit de koelkast.
Tip: Wie geen tijd of zin heeft een taartbodem zelf te bakken: Een gekochte vastebodem voldoet uitstekend! recept blauwe bessenjam1 kilo blauwe bessen1 pond suikersap van 1 citroen De blauwe bessen 10 minuten koken op eendun laagje water. vergeet niet te roeren.
voeg de suiker toe en de citroensapGiet het geheel in brandschone jampotjesMaak de jampotjes dicht en zet ze evenop het deksel. Klaar Goji staat voor welbevinden en innerlijke stabiliteit. De bes wordt in de Himalaya ookwel Geluksbes genoemd en is daar om haar goede en gezonde eigenschappen alhonderden jaren geëerd. De rode decoratieve vruchten hebben veel overeenkomstmet rozijnen en ze zijn zowel vers als gedroogd goed te verwerken in eenvruchtsalade, muesli of yoghurt. Ook vers zijn ze heel lekker. De smaak lijkt wat opdie van kers en cranberry. Het vitamine C gehalte is hoger dan dat van sinaasappels enhet ijzergehalte is hoger dan dat van biefstuk. In totaal zitten er meer dan 20verschillende mineralen in!De Boksdoorn, wat de Nederlandse naam eigenlijk is, is een zeer gezonde plant. Dekleine bes herbergt een gigantische hoeveelheid aminozuren en vitaminen. De gezondekiwi kan niet op tegen deze kleine bessen. Wel is het erg oppassen geblazen. Als devruchten niet goed rijp zijn, zijn ze giftig. Net zoals de Tomaat hoord de gojibes bijde Nachtschadefamilie.
Soep met gojibessen voor verkoudheid en griep.
In China is het van oudsher gebruikelijker om van geneeskrachtige kruiden soep te maken dan thee. De voedingsstoffen in deze soep geven je immuunsysteem een flinkeoppepper, wat een uitkomst is bij grieperigheid. Eet deze soep zodra je merkt dat jegrieperig bent.
200 ml water5 eetlepels gedroogde gojibessen (of verse)2 eetlepels gedroogde echinaceawortel2 liter kippenbouillon (zelfgemaakt of bouillonblokjes)3 kippendijen of kippenbillen2 grote uien, gesneden (of 3 eetlepels gedroogde ui)12 shiitakes, fijn gesneden1 eetlepel geraspte gemberwortel (of gemberpoeder)chili poeder2 eetlepels knoflookstukjes (of 8 teentjes vers geraspte knoflook) Doe de gojibessen in een kom en zet ze net onder water. Laat ze zwellen terwijl je desoep maakt. Als je verse bessen gebruikt, hoeft dit niet.
Leg de kipdelen in een pot met 2 liter bouillon. Voeg de ui, shitakes, gember en chillitoe. Laat 1,5 tot 2 uur sudderen op een laag vuur (tot de kip uiteenvalt).
Voeg vlak voor het opdienen de gojibessen en de look toe.
Zeef het echinacea-aftreksel en voeg het toe aan de soep.
Als afwerking kan je nog een stukje geraspte gember en chillipoeder naar smaaktoevoegen.
Smoothie van gojibessenBenodigdheden (voor 4 personen)100 g gojibessen200 g papaya300 g kefirsap van 2 appels (niet te zuur) of 1dl appelsap0,5 dl water Bereiding- Laat de gedroogde goji-bessen 1 uur weken (als je verse gebruikt uiteraard nietweken). Mix ze vervolgens, samen met de papaya en de kefir, in de blender. Voeg hetappelsap toe en meng opnieuw- Werk eventueel af met verse kokos of cacaokernen en enkele gojibessen.
(Cacaokernen: schilfers van pure cacao. Geven een subtiele crunch aan de smoothie enpassen perfect bij de verse kokos.) Bramenwijn 10 liter droog 12 % alc3 kg bramen1,33 kg vlierbes0,8 kg sleedoorn 3 th lepels pectoenzymen1 kg peer of banaan 2 th lepels gistvoeding1 kl thl groene thee 1 th lepel killergist1,8 kg suiker De vruchten verzamelen in de vriezer omdat niet alles gelijktijdig rijp is. Pulpgistingvan de bramen, sleedoorn en peer (banaan) met de groene thee. 3-4 dagen. Van devlierbessen sap maken (koken, zeven en de schillen nog eens overgieten met water enuitzeven, kleur). Het sap pas toevoegen in de gistingsfles. De vlierbesschillen kun jeinvriezen en later bij een andere wijn gebruiken voor kleur, smaak, tannine. Bij dittype wijn (losse) groene thee gebruiken, omdat het een mooi, wijnachtig karaktergeeft.
Aardbeien-rabarberjamIngrediënten1 kg ingevroren, in stukjes gesneden rabarber1 kg ingevroren aardbeien zonder kroontjes2 kg geleisuiker BereidingOntdooi de aardbeien en de rabarber. Maak de aardbeien in de keukenmachine fijn enkook de rabarber zachtjes gaar. Doe de aardbeien en de rabarber bij elkaar in eenpan, voeg de geleisuiker toe en kook het geheel in 4 minuten tot jam.
Bramen-appeljamIngrediënten2,7 kg bramen1,35 kg moesappelensuiker2 eetlepels vers geperst citroensap BereidingDoe de appels samen met 250 ml water in een inmaakpan en laat ze op een matig vuur30 minuten stoven tot ze zacht zijn. Roer hierbij geregeld. Voeg de bramen toe enlaat het fruitmengsel 30 minuten sudderen. Giet de inhoud van de pan in een vochtigefilterzak en laat die 12 uur uitlekken. Meet de hoeveelheid vruchtensap. Weeg per250 ml sap 115 gram suiker af. Doe de benodigde hoeveelheid suiker in een ruime pan, voeg het citroensap toe en breng het mengsel al roerende op een matig vuur aan dekook. Wacht tot de suiker is opgelost.Voeg het vruchtensap bij het gezoetecitroensap en breng het geheel op een hoog vuur snel aan de kook. Roer herhaaldelijken laat het mengsel in 15 minuten tot jamdikte inkoken.
Aardbeien-rode bessen-frambozen-jam.
Ingrediënten500 g aardbeien300 g rode bessen200 g frambozen750 g suikercitroensap naar smaak BereidingHaal de bessen van de stelen en kook ze op een laag vuur tot ze hun sap hebbenlosgelaten. Wrijf de inhoud van de pan door een plastic zeef. Voeg de aardbeien enframbozen aan de gezeefde bessen toe, laat het geheel iets inkoken en voeg de suikertoe. Kook het geheel tenslotte in tot jamdikte en voeg naar smaak citroensap toe.
Sorbet van kruisbessen, munt en prosecco
Voorbereidingstijd:10 minutenKooktijd:30 minuten Zelf ijs maken is één van de leukste klussen in de keuken. Het kan vrijwel nietverkeerd gaan, want als je ijs niet goed genoeg wil bevriezen, hou je een ijskoudemoes over die ook heerlijk is. Het is handig om een ijsmachine te hebben. Heb je dieniet, dan duurt het invriezen best lang en moet je tijdens het invriezen regelmatigroeren. Als je dat niet doet krijg je namelijk grote ijskristallen. Dat is ook lekker,maar wel hard. Schaaf of rasp in dat geval je ijs voordat je het opeet.
Aan de slag! Meng in een steelpan het water en de suiker en breng het, al roerend, aan de kook. Laat de siroop een paar minuten koken. Haal de pan van het vuur. Voeg deblaadjes van de munt toe en laat dit minstens 10 minuten trekken.
Verwijder het steeltje en de kroon van de kruisbessen. Pureer de kruisbessen met destaafmixer of keukenmachine (waarschijnlijk lukt het pureren ook wel door ze meteen vork te prakken). Voeg de kruisbessenmoes toe aan de siroop. Nu kan ook deprosecco er bij. Let op: dit gaat schuimen! Even roeren en je bent toe aan de laatstepaar stappen.
Giet het mengsel in kleine hoeveelheden door een zeef en vang het vocht op. Gebruikde achterkant van een lepel om al het vocht door de zeef te drukken. Tip: Als je nuproeft moet het zoet zijn en mag de munt beslist niet overheersen. Toch te veel muntgebruikt? Geen nood, dan pureer je wat extra kruisbessen. Als het mengsel bevrorenis zal de smaak van de munt sterker uitkomen en de suiker juist minder sterk (en jewilt natuurlijk ook de kruisbessen kunnen proeven).
Laat het mengsel, dat nu vrij is van muntbladeren, pitjes en schillen, minstens 4 uurafkoelen in de koelkast. Als het mengsel voldoende is afgekoeld kun je het sorbetijsgaan maken. Draai je ijs in de machine of giet het in de ijspan zodat je een zachteijsstructuur krijgt. Nu kun je het direct opeten! Kruisbessen – Amandelen taart.
Voorbereidingstijd:15 minutenKooktijd:50 minuten "Van Raya Lichansky ontving ik dit lekkere recept. Ondanks dat Raya haar rodekruisbessen aan de muizen verloor heeft ze zich niet laten kennen. Het recept is eenlekkere fris zoete taart. Zo'n taart waar je ook wel twee stukken van lust. Raya heefter bovendien een leuk verhaal bij.
Het verhaal van Raya: een vakantie in de Noord-Ardèche, ruim 20 jaar geleden, waarwe een geweldig, maar, na aankomst nogal verwaarloosd huis bleken te hebben gehuurd, diep in een dicht beboste vallei in de buurt van Lamastre.
In de bloembakken rondom het terras waren de geraniums verdord, maar de moestuin(waarover de verhuurder niets had gezegd) had zich niet laten kennen: ik trof er, temidden van hoog opgeschoten wilde bloemen en planten, een overvloed aan rijpezwarte- en aalbessen en frambozen, en tegen de bosrand heel veel rode kruisbessen.
Toen we de (donker eikenhouten) keuken na een flinke poetsbeurt schoon en ‘inworking order’ hadden, en uitgevonden hadden dat we de strijd tegen de hazelmuizenalleen zouden kunnen winnen als we alle eetbare zaken in potten, blikken en andereafsluitbare waar bewaarden, kon er worden gekookt en gebakken. De in deochtendkoelte geplukte kruisbessen lieten we achter op de aanrecht terwijl wijboodschappen gingen doen. Maar wie verwacht nou dat hazelmuizen ook kruisbessenlusten: het aanrecht was bedekt met een kleverig-ingedroogde plak kruisbessenmoesen lag bezaaid met schilletjes! Die avond aten we ander fruit uit onze huurmoestuin…" Bereiding:
Verwarm de oven voor op 190º (hetelucht 170º) Was de kruisbessen, verwijder
bloemrestjes en steeltjes, droog de vruchtjes op een theedoek.
Maak met de keukenmachine een kruimeldeeg van meel, gemalen amandelen, boter,
oranjebloesemwater, sinaasappelrasp en 125 g van de rietsuiker. Druk 2/3 van het
deeg uit in een springvorm van 26 cm diameter, druk het deeg ca. 3 cm tegen de rand
omhoog – bodem noch rand behoeven heel dik te zijn.
Strooi de bloem en 3 el suiker op de bodem en meng met je vingertoppen door elkaar.
Verdeel de kruisbessen op de bodem, bestrooi ze met de rest van de suiker. Werk het
amandelschaafsel door het achtergehouden deeg, en leg dit mengsel in vlokjes op de
kruisbessen. Bak de taart in een klein uurtje krokant.
Tips:
Het laagje van bloem met suiker leerde ik in mijn prille kookdagen uit een Zwitserse
krant, en sindsdien pas ik het toe in alle taarten waarbij verse vruchten worden
meegebakken. Het sap dat uit de vruchten komt wordt op natuurlijke wijze gebonden,
en de bodem blijft krokant.
Ook handig voor een krokante bodem: bak de taart op de bakplaat die vanaf het
voorverwarmen in de oven ligt.
Algemene informatie over zwarte bessenZwarte bessen behoren tot zacht fruit en zomerfruit. De bessen van de zwarte beshebben een zwarte tot dieppaarse doffe kleur en groeien aan de ribesplant. Debladeren van de zwarte bes verspreiden een sterke aromatische geur: aan deonderkant zijn ze bezaaid met kleine, gele kliertjes. De bloemen verschijnen in aprilen mei, in meestal kleine hangende trossen. De vruchten van de plant zijn de kleine, ronde, zwarte bessen met een bijzonder aroma. De bessen beginnen in juli te rijpen.
Het is geen populaire bes vanwege de kruidige, zure smaak die niet door iedereen kanworden gewaardeerd. Ze zijn echter wel de gezondste bes onder de bessen vanwegeeen hoog vitamine C gehalte en geneeskrachtige eigenschappen.
In Nederland wordt de zwarte bes op beperkte schaal geteeld voor de verwerkendeindustrie en machinaal geoogst en direct verwerkt tot sap of jam. De oogsttijd isafhankelijk van het ras, maar loopt van begin juli tot half augustus. De bes wordt ookwel eens cassisbes genoemd. De zwarte bes groeit ook in het wild. Ze komt vooralvoor in loofbossen of in moerasbos. Ze houden van een natte, voedselrijke grond. Zeworden om die reden dan ook veel in de kuststreek geteeld. De zwarte bes isverkrijgbaar van juli tot september. Ze zijn 1 tot 2 weken te bewaren. Zwarte bessenzijn goed in te vriezen om later te worden verwerkt. Of men kan ze inmaken opbrandewijn.
Zwarte bessen hebben goede eigenschappen met betrekking tot de gezondheid. Het iseen prima bes voor bestrijding van nierproblemen en ze houdt de nieren in goedeconditie. Ook heeft zij positieve eigenschappen voor het bewegingsstelsel. De beswerkt preventief tegen losse tanden en zwaarlijvigheid. Zwarte bessen worden ookgebruikt als medicijn tegen verkoudheid, keelpijn en vermoeidheid. De zwarte beslevert jodium en boron. Jodium is gunstig voor het evenwicht van de schildklier enboron is een essentiële stof voor de botopbouw.
1,5 deciliter appelsap (of het sap van zware besen als ze uit een blik komen) Bereidingswijze voor Zwarte banaansmoothieDoe dit alles in een blender en pureer het geheel tot een luchtig mengsel. Schenk ditin een hoog glas.
Bereidingswijze voor Rödgröd met roomWas de vruchten en ris ze en verwijder steeltjes of kroontjes. Breng ze dan met hetwater aan de kook, laat ze 5 minuten koken en druk ze door een fijne zeef.
Verhit de vruchtenmoes in een pan en roer de suiker erdoor.
Roer de maizena en het water door elkaar.
Neem de pan van het vuur, roer de aangemaakte maizena door de vruchtenmoes enbreng alles tegen de kook aan.
Laat het niet meer koken.
Laat de pudding afkoelen en roer hem regelmatig om zodat er geen vel op komt.
Doe de rödgröd in een met water omgespoelde vorm en zet hem een paar uur op eenkoele plaats.
Stort de rödgröd en garneer hem met een paar vruchten. Geef er opgeklopteslagroom bij.
Bovenstaande recepten komen van diverse websites.
De verzameling wordt nog verder uitgebreid.

Source: http://www.piccardthof.nl/wb/media/PDF/recepten.pdf

ccipublishing.net

BECAME FLESH By J.P. Timmons March 8, 2012 © 2012 CCI Publishing ALL RIGHTS RESERVED “And the Word was made flesh, and dwelt among us” ■ John 1:14 Today begins Purim—the feast and present holiday celebrated by the Jewish people on the 14th of Adar, which is the twelfth month in their ecclesiastical calendar. Now if you‟re not familiar with Purim (read t

Sommario

Bibliografia 1. Intensive blood-glucose control with sulphonylureas or insulin compared with conventional treatment and risk of complications in patients with type 2 diabetes (UKPDS 33). UK Prospective Diabetes Study (UKPDS) Group. Lancet 352:837- 2. Report of the Expert Committee on the Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus. Diabetes Care 20:1183-1197, 1997 3. Alberti K

Copyright © 2010 Medicament Inoculation Pdf